Portretfoto Doriet Begemann

Doriet Begemann

Ontwerpen, schrijven, filmen, fotograferen, effectief communiceren en resultaatgericht werken. Dat zijn mijn passies. Ik houd van samenwerken om gezamenlijk een project goed af te ronden. Met veel liefde werk ik al meer dan 10 jaar als ZZP’er.

Mijn vrije tijd besteed ik aan mijn gezin, familie, vrijwilligerswerk en hobby’s. Deze zijn pianospelen, Mandarijn (Chinees) leren, koken, tuinieren, muziek, documentaires, films, roeien, badminton, fietsen, wandelen en zwemmen.

Aangenaam kennis te maken via deze digitale snelweg! Mijn naam is Doriet Begemann (1979). Ik ben uw copywriter, front-end developer, videograaf en communicatie & multimedia designer van Bsharp Media. Gediplomeerd als journalist ben ik mijn loopbaan gestart met copywriting op freelance basis.

Door toeval heb ik ontdekt hoe betoverend het werken met techniek is. Deze fascinatie is geëvolueerd naar een niet te stillen honger naar ICT‐kennis.

Hoe?

Portretfoto Doriet Begemann

De meeste mensen kijken me diepfronsend aan als ze mijn naam horen: Doriet Begemann. Dat klinkt Duits, niet heel erg Nederlands en al helemaal niet oosters! Hoe kan dat?

Als baby ben ik samen met mijn ‘biologische’ zus geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Ik woonde toen al enkele maanden in een kindertehuis in Jakarta (Indonesië).

Een dna-test dit jaar bracht aan het licht dat mijn zus en ik geen biologische zussen zijn. We zijn niet eens etnisch aan elkaar verwant. Zie voor meer mijn documentaire ‘Mijn naam was‘. 

De familie van mijn adoptiefouders komen van oorsprong uit Duitsland. En voilá: de verklaring van Begemann met dubbel ‘n’. Zo kwamen 3 culturen tot uiting in mij.

Kasih Bunda

Weeshuis

Via de frauduleuze stichting Kasih Bunda ben ik naar Nederland gekomen. Mijn eerste woonplaats was Bunschoten‐Spakenburg. Daar was mijn vader dominee van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt.

Mijn ouders waren nogal reislustige en missionaire mensen. We verhuisden gemiddeld 1 keer in de 4 jaar naar een andere plaats. Dus ik beheers inmiddels heel wat provinciale dialecten.

Ik ben opgegroeid in een echt ‘multi‐culti‐gezin’ van 5 geadopteerde kinderen. Veel verschillen, aanpassen, overleven, enorm druk en elkaar accepteren in hoe je bent. En toch samen. Ik snap nog steeds niet hoe mijn ouders dat overleefd hebben…

Bezeten

Beeld & Piano

Sinds mijn kindertijd ben ik bezeten door beeld, taal en piano. Elk stripboek werd door mij verslonden. Geen tekenfilm ging aan mij voorbij. Ook pingelde ik heel wat af.

Het beeld en de taal groeiden mee met mijn leeftijd. En zo eindigde ik bij de Nederlandse literatuur en een grote liefde voor documentaires.

Na mijn middelbare school had ik de keuze om Journalistiek of aan het Conservatorium (piano) te studeren. Maar het was voor mij min of meer vanzelfsprekend dat ik Journalistiek ging studeren.

Nu heb ik dus van mijn hobby’s ‐ schrijven en beeld ‐ mijn werk gemaakt. Ik houd van mijn werk en leef voor mijn passies.

Ik speel nog met veel plezier piano en ik bedenk melodielijnen. Soms zet ik deze op Youtube.nl.

Privé‐leven

Status quo

Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven, maatje en klankbord. Samen zijn wij de trotse ouders van enorm lieve kinderen.

Na het afronden van mijn studie Journalistiek hebben wij besloten om eerst voor ‘kinderen te gaan’. Hij zou voor het geld zorgen en ik voor de kinderen. De eerste jaren ben ik full‐time moeder geweest en ik vond het heerlijk. Maar naarmate de kinderen zelfstandiger werden, kreeg ik steeds meer tijd.

Toen ik mijn eerste schrijversopdrachten spontaan kreeg aangeboden ‐ nog niet beseffende hoe luxe dat is! ‐ heb ik mijn schrijverspen weer opgepakt.

Vol goede moed en met een dosis plezier ben ik eerst aan de slag gegaan als freelance copywriter. De jaren daarna heb ik mijn takenpakket uitgebreid met ICT‐gerelateerd werk. Zodoende ben ik eigenlijk dit vak ingerold en ben ik beland waar ik nu professioneel sta.

Opleidingen

Website // Webshop

Bij de LOI Hogeschool heb ik een aantal modules behaald van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD).

De modules zijn gericht op de creatieve professional die werkt op het snijvlak van ontwerp, technologie, media en communicatie. Ik ontwerp gebruiksvriendelijke multimedia via nieuwe technologieën en innovatieve toepassingen.

De volgende modules heb ik behaald: User Research (cijfer 9), Studievaardigheden (cijfer 10), Onderzoeksvaardigheden: opzetten en uitvoeren van kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek (cijfer 9). Mediageschiedenis: evolutie media van Adam & Eva tot nu (cijfer 9).

Interactieontwerpen (cijfer 9), Nieuwe Media en digitale cultuur (cijfer: 9), Creativiteit & Concept (cijfer 8), Storytelling en beleving (cijfer 8), Informatievaardigheden: opzetten en uitvoeren klein deskresearch met beperkte literatuurstudie (cijfer 8).

Adobe Photoshop CC (cijfer 8), HTML5 & CSS3 (cijfer 9), Adobe InDesign CC (Eindopdracht: cijfer 10, Theorie‐examen: cijfer 8), JavaScript & jQuery (Zelfstudie via boek Van Duuren Informatica).

Journalistiek

Aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle heb ik de studie Journalistiek gevolgd. In 2005 ben ik van deze opleiding ‐ met als richting geschreven pers ‐ afgestudeerd. Mijn afstudeeropdracht is bekroond met een 8.

Het eerste jaar van deze opleiding was een mix tussen schrijvende en audiovisuele (televisie en radio) journalistiek. Hier is de basis gelegd van mijn liefde voor het filmen en monteren van video’s.

Uiteindelijk heb ik als specialisatie toch gekozen voor de schrijvende journalistiek. De reden was omdat deze richting mij meer uitdaging bood. Maar het filmen en monteren van video’s in mijn vrije tijd ben ik altijd met veel plezier blijven doen.