Roetschade tast bakkerij aan

De vierduizend bestelde oliebollen worden dit jaar gewoon gebakken

Huilende klanten had bakker Sjouke Wijnsma (43) uit Eastermar gisteren aan zijn toonbank staan. Het waren vreugdetranen die van de gezichten van de klanten afrolden. De mensen waren blij dat bakker Wijnsma en zijn gezin zonder kleerscheuren uit de brand is gekomen die tweede kerstdag in hun huis heeft gewoed.

Door Doriet Begemann // Dit artikel is geplaatst in het Friesch Dagblad // 28 december 2002

ONS WOLLENBALLETJE

Zijn bakkerij raakte hierbij beschadigd, waardoor Wijnsma even geen brood kan bakken. “Maar”, zo kan hij zijn klanten geruststellen, “de oliebollen worden gewoon gebakken.”

Het gezin Wijnsma had ’s middags televisie gekeken en het toestel op de standby stand gezet. Daarna gingen vrouw en kinderen chinees halen. Wijnsma ging naar de bakkerij, die pal naast zijn woning staat, om voorbereidingen te treffen voor de volgende dag. Kort na het vertrek van het gezin Wijnsma uit het huis, trad er kortsluiting op in de televisie.

“Opeens klopte iemand op de deur van de bakkerij en vroeg of ik een open haard had. Dat had ik niet. Ik ben als een speer naar huis gegaan”, vertelt Wijnsma.

Bij aankomst was de keuken gevuld met zwarte rook. Wijnsma zag geen hand voor ogen.

“Ik heb onze hond Djoera kunnen redden. Hij lag op de keukenvloer en blafte niet meer. Weet je, hij is ons derde kindje, ons kleine wollenballetje. Ik ben heel erg blij dat hij nog leeft”, aldus een opgeluchte Wijnsma.

MISGELOPEN INKOMSTEN

Helaas had Wijnsma geen tijd meer om een konijn, twee cavia’s en wandelende takken uit de woning te redden. De brandweer heeft met een warmtecamera de dieren uit het huis gered. Voor ruim honderd duizend euro is er schade aan het huis en de bakkerij. “Ik ben wel verzekerd, maar misgelopen inkomsten kun je niet verzekeren”, zegt Wijnsma.

Het hele dorp leeft mee met Wijnsma. “Iedereen biedt hulp aan en iedereen leeft met je mee. Ruim tien mensen in het dorp hebben ons een slaapplek aangeboden. Mijn collegabakkers zeiden dat ik brood van hun kon krijgen.”

Gelukkig is Wijnsma niet de enige in de familie die bakker is. Zijn broer in Berlikum heeft ook een eigen bakkerszaak. Uiteindelijk heeft Wijnsma bij zijn broer in Berlikum brood gekregen. “Daar heb je familie voor”, zegt Wijnsma dankbaar.

Bakker Wijnsma gooit het bijltje er niet bij neer. De bakkerij liep geen brandschade op, alleen rookschade. Hij heeft een schoonmaakploeg ingehuurd om het roet in de bakkerij weg te schrobben. Wijnsma hoopt dat hij vandaag al weer kan bakken.

“De vierduizend oliebollen die besteld zijn voor het nieuwe jaar worden hoe dan ook gebakken”, zegt Wijnsma resoluut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 4 =