Bsharp Media Diensten.

Copywrite.

Het levensverhaal is geschreven in de journalistieke vertelkunst. Zo is het verhaal een herinnering voor de toekomst geworden.

FOTOGRAFIE.

Oude foto’s fotograferen uit het foto album en deze digitaal restaureren in Photoshop. De foto’s zijn gebruikt voor publicatie in het boek.

Publicatie en bestellen

Het boek ‘Want ik ben een vechtertje’ is te bestellen bij Bsharp Media via info@bsharp-media.nl of bel (06) 36 46 44 51.

Voor Ria Vredeveld-van Uden mocht ik haar indrukwekkende levensverhaal optekenen in de journalistieke vertelkunst. Haar vader Willem is kort na de bevrijding van Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd. Dit wegens verdenking van opzettelijke hulpverlening aan de vijand door lidmaatschap van de NSB en WA. Zijn dossier is opgeslagen in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) in het Nationaal Archief in Den Haag.

Met toestemming van Ria heb ik het complete dossier ingezien, inclusief politieverhoren en onderzoeken. Ook heb ik een opsporingsbericht in mijn handen gehad omdat Willem ontsnapt was uit bewaringskamp Grave waarin vermeende collaborateurs werden vastgezet.

Aan de hand van deze informatie heb ik een reconstructie geschreven over het leven van Willem. Weet de politie de verblijfplaats te traceren van de voortvluchtige Willem? Wordt hij veroordeeld of wordt hij vrijgesproken?

Exorbitante weelde op Franse platteland

Wat voor invloed heeft het leven van Willem gehad op zijn dochter Ria? Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuist het gezin van Eindhoven naar het dorp Clasville, regio Normandië in Frankrijk. Haar vader wordt door de Duitsers eigenaar gemaakt van een bouwbedrijf van 200 (dwang)arbeiders. Het gezin leeft dan in exorbitante weelde op het Franse platteland, inclusief een heus Frans Kasteel, bediendes en luxe wagens.

Maar de luxe is van korte duur. Uiteindelijk wordt Ria op vijfjarige leeftijd moederziel en alleen achtergelaten in een nonnenklooster. Het leven dat ze had gekend zou nooit meer terugkomen. Hoe is het leven tussen de kloostermuren? En wordt ze nog uit het klooster opgehaald door haar ouders?

Meeslepend verhaal

De kinderen van Ria hebben op de achterkant van het boek het volgende geschreven: “Dit boekje leest makkelijk weg in tegenstelling tot de pittige inhoud. Het beschrijft het levensverhaal van Ria Vredeveld-van Uden van kort voor de oorlog in haar eerste levensjaren tot haar 83e in 2023.

Het meeslepende verhaal kent een verdrietig begin van haar leven maar sterk als ze is, krabbelt ze op tot een levenslustige vrouw, echtgenote, moeder en oma. Van de oorlog, de nonnen en haar latere jaren. Dit is een boekje dat je in één adem uit kunt lezen.”

Publicatie en bestellen

Het boek draagt de titel ‘Want ik ben een vechtertje’. De eerste oplage is al bijna uitverkocht, dus wees er snel bij als je nog een exemplaar wilt bemachtigen. Je kunt het boek bij mij bestellen via info@bsharp-media.nl