INTERVIEW.

 Uw verhaal in een bijzonder artikel.

JaCHT.

Het interview is het mooiste genre dat er is. De ontmoeting met mensen, de gesprekken, de jacht op de mooiste antwoorden en de uitwerking in een bijzonder artikel.

TRAINING.

De afgelopen 15 jaar heb ik mijzelf getraind in de verfijning van de gesprekstechnieken. Dit door honderden mensen met diverse achtergronden te interviewen.

Geïnterviewden.

Enkele voorbeelden van geïnterviewden zijn: politici, ambtsdragers, kunstenaars en artiesten. Maar ook 100‐jarigen, jubilerende middenstanders, huisvrouwen en kinderen.

CREATIEVE VRAGEN.

Ik bedenk creatieve en inspirerende vragen. Hierop komen mooie, ontroerende en bijzondere antwoorden. Dat maakt het interview uniek en boeiend om te lezen.

Interviewtechniek.

Mijn interviewtechniek is persoonlijk en warm. Maar als journalist kan ik ook gehaaid en doortastend zijn. Het is maar net wat de persoon en het onderwerp van mij vragen.

Bedrijfsjubileum.

Het interview is geschikt voor in een (online) krant, tijdschrift of boek. U kunt denken aan verhalen van (oud‐)werknemers vanwege een 10‐jarig bedrijfsjubileum.

Lachende potloden - Friesch Dagblad

Interviewvragen

Het interview is geen simpele uitwisseling van informatie. Het gaat om de beheersing van het ritme van actief luisteren, doorvragen en samenvatten. En nog belangrijker: alles wat de interviewer niet vraagt, wordt niet verteld. Daarom zijn de vragen zo belangrijk en van essentieel belang voor het interview.

Het blijft een uitdaging om steeds de meest creatieve vragen te bedenken. De geïnterviewde moet immers ook van het gesprek genieten. Creatieve vragen worden beantwoord met inspirerende uitspraken. Deze woorden maken het verschil tussen een ‘goed’ of een ‘waanzinnig mooi’ artikel.

Interviewtechniek

Ik, Doriet Begemann, ben van nature supernieuwsgierig ingesteld. Wat leeft er in uw hart? Wat zijn uw toekomstbeelden? Hebt u idealen? Daar ben ik nieuwsgierig naar. Ik geniet van het voeren van échte gesprekken. Daar haal ik mijn energie uit en dat geeft mij voldoening.

Mijn interviewtechniek is persoonlijk en warm. Ik luister nauwkeurig, analyseer gelijktijdig, vat antwoorden samen en anticipeer op vragen.

Tijdens het interview stel ik mezelf altijd dienstbaar op zonder onderdanig te zijn. Zo nodig neem ik de leiding, maar daarbij zal ik de ander nooit domineren. Ik leef mee met mijn gesprekspartner, maar ik houd daarbij gepaste emotionele afstand.

En het belangrijkste: ik ben niet bang voor de stilte. Soms is het nodig om de verstilling op te zoeken. Dat schept ruimte. Daarna worden vaak de meest pure en oprechte antwoorden gegeven.