‘REÜNIE IS EERBETOON AAN MOLUKKERS VAN KAMP NUIS’

Marum ‐ Als klein jongetje van 3 jaar kwam Eli Soumokil (54) vanuit de Molukken naar Nederland. “Ik vond het hier bitterkoud”, herinnert hij zich nog. Het gezin Soumokil werd gestationeerd in Nuis, in het Westerkwartier. In de volksmond werd deze plaats kamp Nuis genoemd. Ongeveer 500 Molukkers woonden hier jarenlang in houten barakken. Soumokil, zijn zusje en ouders moesten 1 barak delen met maar liefst 8 andere gezinnen. Het was erg krap en van privacy was geen enkele sprake. Via een gordijn of een muur van geperst stro werden de kamers van elkaar gescheiden.

Lees complete artikel

ROETSCHADE TAST BAKKERIJ AAN

4000 BESTELDE OLIEBOLLEN WORDEN WEL GEBAKKEN

Eastermar ‐ Huilende klanten had bakker Sjouke Wijnsma (43) uit Eastermar gisteren aan zijn toonbank staan. Het waren vreugdetranen die van de gezichten van de klanten afrolden. De mensen waren blij dat bakker Wijnsma en zijn gezin zonder kleerscheuren uit de brand zijn gekomen die tweede kerstdag in hun huis heeft gewoed. Zijn bakkerij raakte hierbij beschadigd, waardoor Wijnsma even geen brood kan bakken. “Maar”, zo kan hij zijn klanten geruststellen, “de oliebollen worden gewoon gebakken.”

Lees complete artikel

TAFELTJE DEKJE VOOR VOGELS NOG NIET NODIG

Lippenhuizen ‐ Lage temperaturen, een laagje sneeuw. De vrieskou maakt de vogels extra hongerig. En toch, zegt onze vogelkundig medewerker Willem Bil uit Lippenhuizen, hoeft de tafel achter in de tuin nog niet gedekt te worden. Het voeren van vogels is niet verboden, maar echt nodig is het niet. “Op dit moment is er voldoende voedsel op de grond en in het water te vinden. Lang niet alle vaarten en meren zijn dichtgevroren. Het pak sneeuw dat buiten ligt, lijkt voor het menselijk oog dik, maar de vogels zien het voedsel wel”, vertelt Bil.

Lees het complete artikel

SLECHTVALK OP BONIFATIUSTOREN

Leeuwarden ‐ Normaal gesproken overwintert de slechtvalk (noardske falk) aan de kust van Fryslân, maar momenteel laat de vogel zich zien in de torens van Leeuwarden. Op de Bonifatiustoren zit een vrouwtje, op de Oldehovetoren zit een mannetje. Vogeldeskundige Gerrit Krottje heeft de vogels gesignaleerd en houdt ze oplettend in de gaten.

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl

BERGER POTSTRA UIT LEEUWARDEN BELEEFT TOPDAG

Leeuwarden ‐ Een absolute topdag beleeft de 28‐jarige Klaas Potstra, medewerker van Takel‐ en Bergingsbedrijf Theo Faber uit Leeuwarden. Waar hij normaal gesproken een hele week over doet, klaart hij nu in 1 dag. Zeker 11 gestrande voertuigen heeft hij al opgehaald. “Misschien mag ik het niet zeggen, maar ik geniet vandaag. Ik vind dit leuk. Het is ook allemaal blikschade”, verklaart hij terwijl we onderweg zijn naar een melding in Camminghaburen.

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl

HET MYSTERIE ROND DE STER VAN BETHLEHEM

TENTOONSTELLING IN PLANETARIUM FRANEKER

Franeker ‐ Is de ster van Bethlehem die de Wijzen uit het oosten naar Jezus leidde, een natuurverschijnsel, een wonder van God of gewoonweg toeval geweest? De tentoonstelling in het Eise Eisinga Planetarium in Franeker probeert hier een antwoord op geven.

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl

DRINGEN BIJ STANDS OP VAKANTIEBEURS IN UTRECHT

FRYSLÂN PAAIT TOERIST MET QUIZ EN SONNEMA

Utrecht ‐ Het is druk bij de stand van het Noord‐Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) op de Vakantiebeurs in Utrecht. Senioren verdringen elkaar op deze vrijdag bij de informatiebalie en het kleine rek met folders. Er is te weinig ruimte en de stand is te klein om alle belangstellenden op te vangen.

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl

TOERISTISCHE MARKT IS SOMS NET EEN REÜNIE

EERSTE REISBEURS FRIESCH DAGBLAD

Heerenveen ‐ Zij aan zij schuiven de senioren langs de standjes op de toeristische markt in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Het is het eerste uur van de beurs en meteen al ontzettend druk.

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl

SMALLE EE, HET MACHTIG DORP VAN OOIT

Drachten ‐ Smalle Ee was vroeger het Drachten van nu. De ‘burgemeester’ zetelde er, het dorp had macht. Nu is het niet veel meer dan een buurtschapje. Dat en meer wetenswaardigheden zijn te lezen in het boek ‘Uit de geschiedenis van Smalle Ee, Buitenstevallaat en De Wilgen’ van amateurhistorici Jochum Dijkstra (63) en Kees Wolters (66).

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl

DICHTERBIJ OP VAKANTIE DOOR OORLOGSDREIGING

Leeuwarden ‐ De dreigende oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak doet Friezen besluiten hun krokusvakantie dichter bij huis te boeken. Ook bellen vakantiegangers bezorgd met het reisbureau om te vragen of hun verre bestemming nog wel aan te raden is. Dat leert een rondgang langs reisbureaus in de provincie.

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl

BEGONNEN IN ACHTTIENDE EEUW

CARBID SCHIETEN, EEN OEROUDE TRADITIE

Augustinusga ‐ Op verschillende plaatsen in Fryslān en Groningen is in deze dagen het geluid van knallend carbid te horen. Zo ook in Augustinusga, waar carbid schieten erg populair is. Elske van Minnen (21) uit Augustinusga had gisteren een aantal makkers van haar vriend Peter aan de deur. Of Peter zin had om carbid te schieten. “Het gaat om de grootste knal en wie het deksel het verst weg schiet. Eigenlijk is het niets meer dan stoerdoenerij, echt iets voor jongens”, vertelt Van Minnen lachend. Peter is overigens niet meegegaan. Hij moest werken.

Lees complete artikel op FrieschDagblad.nl