Afbeelding website van de Tweede Wereldoorlog

De Laatste overlevenden van de tweede wereldoorlog

Het project ‘De laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog’ is een particulier initiatief van Doriet Begemann. Het is een serie van geschreven en geschilderde portretten van Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Doriet: “Als ik luister naar verhalen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog dan besef ik ten volle wat een rijkdom het is om in vrede te leven. Dat besef wil ik met u delen door deze verhalen op te schrijven en zodoende levend te houden.

Toekomstige generaties moeten weten wat er is gebeurd. Dit mag nooit ontkend en vergeten worden op basis van te weinig beschikbare en betrouwbare informatie. Daarom kunt u de verhalen gratis lezen.”

Bezoek de website tweede-wereldoorlog.info

RESPONSIVE WEBDESIGN EN ‐DEVELOPING

Het webdesign schaalt mee met de schermmaten van computers, tablets en smartphones. Dit heb ik ontwikkeld via CSS3 Media Queries. De gebruikte programma’s: Adobe Photoshop CC en de open‐source editor Brackets. 

Daarnaast heb ik de website Tweede Wereldoorlog volledig zelf gecodeerd en geprogrammeerd. Hierbij heb ik gebruikgemaakt van de volgende talen: HTML5, CSS3, open‐source scripts van PHP en JavaScript. Er is dus geen gebruikgemaakt van een CMS‐systeem. 

Tevens komt de website foutloos door de HTML5 en CSS3 validators van het World Wide Web Consortium (W3C). Dus de site voldoet aan de kwaliteitsnormen die op dit moment aan een website gesteld worden.

U kunt dit eenvoudig zelf testen voor HTML5: https://validator.w3.org/ en voor CSS3: https://jigsaw.w3.org/css-validator/.

BOMBARDEMENT WOLFHEZE

Gerrit uit Ommen vertelt hoe hij het bombardement van Wolfheze heeft ervaren. Hij was toen 18 jaar oud. Het bombardement was onderdeel van ‘Operatie Market Garden’, beter bekend als ‘De Slag om Arnhem’.

Dit fragment hoort bij de serie van geschreven portretten ‘De laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog’. Het complete verhaal van Gerrit kunt u lezen via www.tweede-wereldoorlog.info.

OORLOG OP HET SCHIP - WATERWEG DE RIJN

Foekje heeft als ooggetuige de oorlog voor een deel meegemaakt op het schip. Haar vader was schipper en hij voer over de rivier de Rijn van Nederland naar Duitsland en terug. Deze waterweg werd veelvuldig letterlijk onder vuur genomen door de geallieerden.

Zij probeerden de toe‐ en afvoer van goederen te frustreren door het bombarderen van schepen. Foekje vertelt haar indrukwekkende verhaal.

Dit fragment hoort bij de serie van geschreven portretten ‘De laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog’. Het complete verhaal van Foekje kunt u lezen via www.tweede-wereldoorlog.info.